Bewerking van thermoplasten

Thermoplasten zijn een specifiek type kunststof, wat gebruikt wordt in verschillende productieprocessen. Zo worden de thermoplasten onder meer ingezet bij het gebruik van een 3D printer. Iets wat de afgelopen jaren steeds gebruikelijker is voor organisaties in de machinebouw, industrie en bijvoorbeeld luchtvaart. Met 3D printen kiest men voor een duurzame, flexibele en snelle oplossing. Er blijft geen restafval over en materialen sluiten precies aan op de behoeftes die u heeft in uw productieproces. Edustry kan thermoplasten op verschillende manieren bewerken. De toepassing van het materiaal bij 3D printen is er slechts een voorbeeld van. We vertellen u er graag meer over!

Verschillende soorten van kunststofbewerking

Zoals reeds genoemd werd zijn thermoplasten een kunststof. Andere soorten kunststof zijn onder meer thermoharders en elastomeren. Ze hebben ieder hun eigen unieke eigenschappen, wat ze geschikt of juist minder geschikt maakt voor verschillende toepassingen. De thermoplasten staan voornamelijk bekend om hun flexibele, plastische eigenschappen. Het maakt dat het materiaal goed te bewerken is. Met name na het verhitten van de thermoplasten. Afhankelijk van de gebruikte temperatuur worden de thermoplasten flexibel of vloeibaar. Dat laatste is wenselijk, wanneer de thermoplasten gebruikt worden bij het 3D printen van onderdelen voor het productieproces. Naast het 3D printen van specifieke onderdelen, kan ook gekozen worden voor het printen van een volledig prototype.

Voordelen van computergestuurde bewerking

Edustry maakt bij de bewerking van thermoplasten gebruik van computergestuurde machines. Dat geldt ook voor de bewerking van diverse andere basismaterialen, denk aan metaal, roestvrijstaal en hout. Het voordeel van het gebruik van CNC machines zit in de precisie waarmee materialen bewerkt kunnen worden. Vooraf wordt het ontwerp in de computer ingevoerd, waarna de CNC machine de rest van het werk doet. Dit geldt ook voor de toepassing van een 3D printer. Een ander voordeel zit in de duurzaamheid van deze manier van werken. Er hoeft zelden materiaal te worden weggegooid, doordat de machine heel nauwkeurig de gewenste bewerking uitvoert. De kans op fouten in het productieproces is zeer klein.

Wilt u meer weten over de toepassing en bewerking van thermoplasten? Bent u nieuwsgierig of 3D printen ook voor uw organisatie de uitkomst kan zijn bij de productie van losse onderdelen en prototypes? Neem in beide gevallen eens contact met ons op.

Materialen