Wat is 3-assig frezen

Vind gratis jouw CNC bedrijf

 • Trustpilot

 • Veilig SSL beveiligd

 • Spoedorders mogelijk

Vergelijk 3 CNC bedrijven binnen 1 minuut

Vraag direct 3 offertes op van CNC bedrijven uit jouw regio, zodat je lokale en beschikbare CNC bedrijven kunt prijs-vergelijken om vrijblijvend in te kunnen zien wat de kosten zijn.


  Een hele goede ervaring gehad

  Yara van der Wiel

  Top service, bedankt mannen

  Remon Booten

  Altijd behulpzaam en staan 24/7 voor je klaar

  Stefan de Groot

  1.200+ Betrouwbare leveranciers

  Persoonlijke accountmanager

  Gratis offertes

  Erkend familiebedrijf

  Beoordelingen

  Vertrouwd door

  3-assig frezen met CNC freesmachine

  Edustry is uw specialist op het gebied van CNC frezen, waarbij CNC voor Computer Numerical Control staat. Een van de mogelijkheden die u hierbij heeft is de toepassing van 3-assig frezen. Het idee achter 3-assig CNC frezen is het feit, dat een freesmachine computergestuurd zorgt voor de productie van op maat gemaakte materialen en halffabricaten. Onder meer in de luchtvaartsector, de industriële sector en de sector met machinebouwers wordt vaak gekozen voor CNC frezen. Naast 3-assig CNC frezen is ook 5-assig CNC frezen een van de diensten die Edustry aanbiedt. Het is van verschillende factoren afhankelijk, welke manier van frezen het meest geschikt is in uw situatie. We vertellen u er graag meer over.

  Veelgestelde vragen over CNC

  Waar staat CNC voor en hoe werkt het?

  CNC is een afkorting van Computer Numerical Control, wat betekent dat gebruik wordt gemaakt van een computergestuurde machine.

  Specificaties die vooraf worden meegegeven, worden door de computer omgezet naar instructies voor de CNC machine. De keuze voor CNC machines biedt u verschillende voordelen. Edustry vertelt u er graag meer over. Wij zijn een specialist op het gebied van de toepassing van CNC machines voor het bewerken van verschillende soorten materialen.

  Welke branches kiezen CNC bewerkte materialen?

  Binnen verschillende branches wordt gekozen voor het bewerken van materialen met een CNC machine.

  Dit geldt onder meer voor de luchtvaart en de industrie. Binnen deze sectoren laat men specifieke onderdelen binnen het productieproces produceren door een partij als Edustry. Ook meubelmakers kiezen voor de voordelen die het met CNC machines bewerken van materialen hen biedt. Bedrijven besteden dit proces vaak uit, om zelf niet in dure CNC machines te hoeven investeren.

  Wat zijn de voordelen van CNC machines?

  Het bewerken van materialen met CNC machines biedt verschillende voordelen.

  Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat een machine niet alleen overdag maar ook in de avond en nacht door blijft werken. Het verkort de levertijd van onderdelen aanzienlijk. Daarbij is het bewerken van materialen met een CNC machine minder foutgevoelig. Een derde voordeel van het bewerken van materialen met een CNC machine zit in het feit, dat deze machines sneller zijn dan mensen.

  Is de toepassing van CNC een duurzame keuze?

  De keuze voor het laten bewerken van materialen met een CNC machine past bij een duurzame manier van ondernemen.

  De duurzaamheid zit hierbij voornamelijk in het feit, dat er bij het middels CNC bewerken van materialen veel minder hoeft te worden weggegooid. Zouden materialen met de hand bewerkt worden, dan is de kans op fouten en daarmee het moeten weggooien van materialen veel groter. De foutgevoeligheid van een CNC machine is minimaal.

  Welke materialen zijn te bewerken met CNC machines?

  Edustry biedt onder meer ondersteuning bij het bewerken van materialen als hout, aluminium en metaal met CNC machines.

  Ook het bewerken van gereedschapsstaal en bijvoorbeeld thermoplasten is mogelijk. Naast de diversiteit in materialen die bewerkt kunnen worden met deze technologie, bieden we een ruim aanbod aan soorten bewerkingen. Denk bijvoorbeeld aan het frezen van deze materialen, maar ook aan het gebruik van een draaibank voor het creëren van cilindrische geometrieën.

  Hoe zien CNC instructies er eigenlijk uit?

  Wanneer we producten bewerken met een CNC machine, vragen we u vooraf specificaties op te geven van het gewenste eindproduct.

  Vaak gaat het om onderdelen die vervolgens in uw eigen productieproces gebruikt worden. De specificaties worden door onze ervaren specialisten ingevoerd in de programmatuur die hoort bij de CNC machine. De computer bepaalt op basis van deze reeks met regels hoe de CNC machine moet worden afgesteld voor een optimaal eindresultaat en stuurt deze vervolgens door naar de machine.

  Werkwijze bij 3-assig frezen

  De toepassing van 3-assig frezen is voornamelijk interessant bij 2D ontwerpen. In sommige gevallen, kan 3-assig CNC frezen ook gebruikt worden bij 2.5D ontwerpen. Dit is afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Bij complexere 2.5D- en 3D ontwerpen zal standaard voor een 5-assige CNC freesmachine worden gekozen. Aan de basis van 3-assig frezen ligt een vectortekening. Deze vectortekening wordt in de computer ingevoerd, die op basis van de tekening bepaalt welke coördinaten de freesmachine moet volgen. Een 3-assige CNC freesmachine staat altijd loodrecht op het materiaal en werkt uitsluitend vanaf de bovenzijde. Dit betekent dat een freesmachine zich alleen over de X- en Y-as beweegt. Het is een belangrijk verschil met 5-assig frezen, waarbij ook de opspantafel bewogen kan worden. Op die manier kunnen met een 5-assige freesmachine meerdere zijden van het product worden bewerkt. Bij een 2D ontwerp volstaat 3-assig frezen. Immers, bij 2D ontwerpen worden uitsluitend lijnen en pockets gefreesd.

  Voornaamste voordelen van 3-assig frezen

  Zoals een aantal keer genoemd werd, is 3-assig frezen uitsluitend interessant bij 2D ontwerpen en relatief simpele 2.5D objecten. Bij complexe ontwerpen is 5-assig frezen de beste keuze. Een belangrijk voordeel van 3-assig CNC frezen, in algemene zin, zit in de foutgevoeligheid hiervan. De kans op fouten is minimaal, nadat de juiste vectortekening in de computer is ingevoerd. Daarbij verloopt het proces veel sneller, wanneer voor computergestuurd 3-assig frezen wordt gekozen. Bij Edustry heeft u de keuze uit verschillende soorten afwerkingen van uw op maat gemaakte materialen. Zo kunt u kiezen voor het aanbrengen van een onderdelenmarkering en heeft u de keuze uit verschillende ruwheidsgraden. Standaard zorgt Edustry voor het ontbramen van onderdelen en voor het wegwerken van scherpe randen.

  Toepassing 3-assig frezen bij diverse materialen

  Er kan bij de bewerking van verschillende soorten materialen voor 3-assig frezen worden gekozen. Kies hier bijvoorbeeld voor, wanneer u roestvrijstaal, aluminium of metaal wilt bewerken. Ook is 3-assig frezen interessant bij het bewerken van hout, gereedschapsstaal en thermoplasten.

  Wilt u meer weten over de diverse toepassingen van 3-assig frezen? Bent u benieuwd of u in uw situatie mogelijk beter voor 5-assig frezen kunt kiezen? Neem in beide gevallen eens contact met ons op. We maken graag nader kennis om uw wensen in kaart te brengen. Op basis daarvan kunnen we u een passend, vrijblijvend voorstel doen.

  Populaire plaatsen

  Andere diensten

  Stap 1

  Vrijblijvend offerte opvragen

  Stap 2

  Contact met persoonlijke accountmanager

  Stap 3

  Overeenstemming

  Stap 4

  Productie wordt gestart

  Stap 5

  Levering van de bestelling