Wat is 5-assig frezen

Vind gratis jouw CNC bedrijf

 • Trustpilot

 • Veilig SSL beveiligd

 • Spoedorders mogelijk

Vergelijk 3 CNC bedrijven binnen 1 minuut

Vraag direct 3 offertes op van CNC bedrijven uit jouw regio, zodat je lokale en beschikbare CNC bedrijven kunt prijs-vergelijken om vrijblijvend in te kunnen zien wat de kosten zijn.


  Een hele goede ervaring gehad

  Yara van der Wiel

  Top service, bedankt mannen

  Remon Booten

  Altijd behulpzaam en staan 24/7 voor je klaar

  Stefan de Groot

  1.200+ Betrouwbare leveranciers

  Persoonlijke accountmanager

  Gratis offertes

  Erkend familiebedrijf

  Beoordelingen

  Vertrouwd door

  5-assig frezen met CNC freesmachine

  Bij het frezen van complexe objecten uit verschillende materialen zal al snel een 5-assige CNC freesmachine gekozen worden. 5-assig frezen biedt verschillende voordelen ten opzichte van het gebruik van een kleiner model freesmachine, waarvan een 3-assig model een voorbeeld is. Met name bij 3D frezen en soms ook bij 2.5D frezen is een 5-assige freesmachine aan te raden. Edustry maakt gebruik van CNC freesmachine, waarbij CNC voor Computer Numerical Control staat. Het maakt het mogelijk om een ontwerp heel nauwkeurig te laten frezen, op basis van een vooraf ingevoerde vectortekening. Op basis van deze tekening stelt de computer de te volgen coördinaten vast. Het 5-assig frezen met een CNC freesmachine gebeurt sneller en nauwkeuriger, dan wanneer men handmatig zou frezen.

  Veelgestelde vragen over CNC

  Waar staat CNC voor en hoe werkt het?

  CNC is een afkorting van Computer Numerical Control, wat betekent dat gebruik wordt gemaakt van een computergestuurde machine.

  Specificaties die vooraf worden meegegeven, worden door de computer omgezet naar instructies voor de CNC machine. De keuze voor CNC machines biedt u verschillende voordelen. Edustry vertelt u er graag meer over. Wij zijn een specialist op het gebied van de toepassing van CNC machines voor het bewerken van verschillende soorten materialen.

  Welke branches kiezen CNC bewerkte materialen?

  Binnen verschillende branches wordt gekozen voor het bewerken van materialen met een CNC machine.

  Dit geldt onder meer voor de luchtvaart en de industrie. Binnen deze sectoren laat men specifieke onderdelen binnen het productieproces produceren door een partij als Edustry. Ook meubelmakers kiezen voor de voordelen die het met CNC machines bewerken van materialen hen biedt. Bedrijven besteden dit proces vaak uit, om zelf niet in dure CNC machines te hoeven investeren.

  Wat zijn de voordelen van CNC machines?

  Het bewerken van materialen met CNC machines biedt verschillende voordelen.

  Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat een machine niet alleen overdag maar ook in de avond en nacht door blijft werken. Het verkort de levertijd van onderdelen aanzienlijk. Daarbij is het bewerken van materialen met een CNC machine minder foutgevoelig. Een derde voordeel van het bewerken van materialen met een CNC machine zit in het feit, dat deze machines sneller zijn dan mensen.

  Is de toepassing van CNC een duurzame keuze?

  De keuze voor het laten bewerken van materialen met een CNC machine past bij een duurzame manier van ondernemen.

  De duurzaamheid zit hierbij voornamelijk in het feit, dat er bij het middels CNC bewerken van materialen veel minder hoeft te worden weggegooid. Zouden materialen met de hand bewerkt worden, dan is de kans op fouten en daarmee het moeten weggooien van materialen veel groter. De foutgevoeligheid van een CNC machine is minimaal.

  Welke materialen zijn te bewerken met CNC machines?

  Edustry biedt onder meer ondersteuning bij het bewerken van materialen als hout, aluminium en metaal met CNC machines.

  Ook het bewerken van gereedschapsstaal en bijvoorbeeld thermoplasten is mogelijk. Naast de diversiteit in materialen die bewerkt kunnen worden met deze technologie, bieden we een ruim aanbod aan soorten bewerkingen. Denk bijvoorbeeld aan het frezen van deze materialen, maar ook aan het gebruik van een draaibank voor het creëren van cilindrische geometrieën.

  Hoe zien CNC instructies er eigenlijk uit?

  Wanneer we producten bewerken met een CNC machine, vragen we u vooraf specificaties op te geven van het gewenste eindproduct.

  Vaak gaat het om onderdelen die vervolgens in uw eigen productieproces gebruikt worden. De specificaties worden door onze ervaren specialisten ingevoerd in de programmatuur die hoort bij de CNC machine. De computer bepaalt op basis van deze reeks met regels hoe de CNC machine moet worden afgesteld voor een optimaal eindresultaat en stuurt deze vervolgens door naar de machine.

  Werkwijze bij 5-assig frezen

  Een belangrijk verschil tussen 3-assig en 5-assig frezen zit in het feit, dat een 5-assige CNC freesmachine materialen vanaf meerdere kanten kan bewerken. Bij 3-assig frezen wordt uitsluitend vanaf de bovenzijde gewerkt. De frees staat in dit geval loodrecht op het te bewerken materiaal. Vervolgens beweegt de frees zich over een X- en Y-as. De coördinaten van de lijnen die gevolgd moeten worden baseert de freesmachine, zoals reeds werd aangegeven, op de ingevoerde vectortekening. Kiest men voor 5-assig frezen dan kan er op verschillende manieren bewogen worden, namelijk via zowel de freeskop als de opspantafel. Dit maakt dat het mogelijk is om vrijwel alle zijden van een materiaal te bewerken, terwijl het materiaal slechts eenmaal hoeft te worden opgespannen op de opspantafel van de CNC freesmachine.

  Belangrijkste voordelen van 5-assig frezen

  Het reeds genoemde punt over het eenmalig moeten opspannen van een materiaal of object is een van de belangrijkste voordelen van 5-assig CNC frezen. Zou bij complexe voorwerpen gekozen worden voor 3-assig frezen, dan betekent dit dat het object of materiaal tussentijds opnieuw moet worden opgespannen. Dit vergroot niet alleen de foutgevoeligheid bij het op maat maken van een product, maar heeft ook invloed op de snelheid waarmee materialen bewerkt kunnen worden. In algemene zin biedt 5-assig frezen het voordeel, dat hele complexe ontwerpen met een lage foutgevoeligheid geproduceerd kunnen worden. Zou men deze ontwerpen handmatig frezen, dan is de kans op fouten aanzienlijk groter. Een CNC freesmachine baseert zich uitsluitend op de ingevoerde coördinaten. Een derde voordeel zit in de tijdsbesparing die 5-assig frezen met een CNC freesmachine u oplevert.

  5-assig frezen in verschillende materialen

  Regelmatig wordt ten onrechte gedacht dat 5-assig frezen met name interessant is bij materialen als metaal, roestvrijstaal en aluminium. Een CNC freesmachine kan echter ook gebruikt worden voor het op maat maken van materialen als gereedschapsstaal, hout en thermoplasten. Bij de keuze voor 5-assig frezen biedt Edustry u verschillende soorten afwerkingen aan. Het verschil zit hierbij in de ruwheid van het materiaal.

  Wilt u meer weten over 5-assig frezen met een CNC freesmachine? Bent u benieuwd of deze methodiek ook interessant is voor de bewerking van uw materialen? Neem eens contact met ons op. We gaan graag met u om tafel om uw wensen te inventariseren. Op basis daarvan doen we u een vrijblijvend voorstel.

  Populaire plaatsen

  Andere diensten

  Stap 1

  Vrijblijvend offerte opvragen

  Stap 2

  Contact met persoonlijke accountmanager

  Stap 3

  Overeenstemming

  Stap 4

  Productie wordt gestart

  Stap 5

  Levering van de bestelling